Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 10:48 - Алекс Алексиев: Главните позиции в доктрината за национална сигурност съответстват с доктрината на НАТО
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1605 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2014 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Главните позиции в доктрината за национална сигурност съответстват с доктрината на НАТО
Автор: Анелия Вилхелм, Гласове   "Погледнете политиката на правителството на ГЕРБ по отношение на Русия и енергийните проекти на Русия - тя е идентична с тази на БСП - никаква разлика няма. И Борисов, и БСП бяха за "Южен поток", един абсолютно безполезен и вреден за България проект, и двете сили бяха против шистовия газ, и двете сили бяха против санкции срещу Русия. Те може да претендират, че са различни, но истината е, че политиката им спрямо Русия е идентична. Според мен причините се крият в корупционния момент, който присъства в руския монопол, казва пред ГЛАСОВЕ Алекс Алексиев, един от най-авторитетните анализатори на политиката на Русия.

Как ще коментирате „Визия 2020”, документа на МО, който определя заплахите и предизвикателствата пред България и мястото й в НАТО?

Моето мнение е, че макар че е написана като българска доктрина, главните й позиции съответстват с доктрината на НАТО. Говоря за оценките за това, което става в Русия - съвсем еднозначно - това е открита агресия срещу Украйна. 

Доскоро се създаваше впечатлението, че там воюват украински опълченци, които се бият срещу киевските нацисти.

Сега е съвсем ясно, че там украинци почти няма. Това са руски наемници или руски войски.

Това е открита война на Русия срещу Украйна и НАТО фактически трябва да се съобрази и да отговори. Даже Расмусен съвсем открито каза, че НАТО ще направи постоянни бази в Източна Европа и корпус за бързо реагиране на агресивни действия

Това поставя съвсем пряко въпроса - или сме с НАТО, или с неоимпериализма на Русия.

Аз смятам, че позицията на Шаламанов е съвсем правилна и фактът, че дадени политици, които се отъждествяват с Русия и Путин, му искат оставката, е доказателство за това, че позицията му е правилна.

Казахте, че доктрината отговаря на основните позиции на НАТО, но достатъчно адекватно ли е тогава от гледна точка на българската експертиза за оценките на риска?

Това, което Шаламанов казва, е, че Русия води информационна война срещу НАТО, включително и срещу България. И това е вярно - няма две мнения по този въпрос. 

Ние като че искаме да се изолираме от политиката на натовската организация да останем между два стола - това може да доведе до катастрофа.

По мое мнение българската национална сигурност не може да бъде осигурена извън НАТО и Европейския съюз, защото ние нямаме военна мощ поради това, че в продължение на години не беше направено нищо за отбраната.

В последните 25 години живеехме с мисълта, че националната ни сигурност не е застрашена, че няма преки рискове…

Точно това е проблемът, че тази сигурност е лъжлива. Последните 25 години радикалният ислям се разви с невероятни темпове. Фактът, че в Европа той се развива с невероятни темпове, означава, че ако сме имали чувство за сигурност, това значи, че нашето правителство не е дало информация за тези заплахи - от радикалния ислям и от неоимпериализма на Путин напоследък.

Никой не искаше да каже на народа до каква степен е застрашена националната ни сигурност, ако не сме истински членове на НАТО. И на второ място, истината за тази открита агресия на Русия, която е извън всички правила на цивилизования свят.

Във "Визия 2020" Русия е посочена като заплаха за националната сигурност. Наистина ли има вероятност, при която Русия директно застрашава страната ни? 

Има, и това се дължи на енергийната зависимост, ние сме напълно зависими от Русия за доставки на газ, „Лукойл” е руска компания, която прокарва интересите на Русия. 

Пак заради руските интереси беше наложен мораториум върху шистовия газ. А според американската Енергийна агенция ние имаме залежи, които биха ни стигнали за 200 години. 

Тези, които наложиха мораториума, са виновни за едно икономическо престъпление срещу българския народ.

Ние можем да имаме само благодарение на това 40 000 добре платени работни места и значително по ниска цена на енергията. В момента нашият народ не може да си плати нито тока, нито парното. Така че в чий интерес е това - само в интерес на монополиста „Газпром”.

Тоест тази заплаха, за която говорим, означава, че Русия може да срине във всеки момент българската икономика

При положение че ние плащаме по 410-420 долара за 1000 кубика газ, нашата икономика по принцип не може да продължава по този начин.  Ние сме най-зависимата страна от Русия от гледна точка на газта.

 И не е тайна че мораториумът върху шистовия газ, и то само върху проучването за наличието на шистов газ, беше наложен поради лобизма на „Газпром”.

В същото време, като погледнете - в момента повече от половината сондажи в Русия се правят с фракинг. С други думи - фракингът е много лош за нас, но много добър за Русия. Нашите управници, за съжаление, помагат в това отношения.

Как ще коментирате, че идеологически и ценностно различни правителства се поддават на този лобизъм, за който говорите. Правителството на Бойко Борисов наложи мораториума без почти никакъв обществен натиск.

Погледнете политиката на правителството на ГЕРБ по отношение на Русия и енергийните проекти на Русия - тя е идентична с тази на БСП - никаква разлика няма. И Борисов, и  БСП бяха за "Южен поток", един абсолютно безполезен и вреден за България проект, и двете сили бяха против шистовия газ, и двете сили бяха против санкции срещу Русия.

Те може да претендират, че са различни, но истината е, че политиката им спрямо Русия е идентична. Според мен причините се крият в корупционния момент, който присъства в руския монопол.

А какво според вас накара Близнашки да оттегли "Визия 2020"?

Според мен този човек има определени интереси, които не са националните интереси на България.

Нека не бъда голословен. Бях в Самоков на панихида за жертвите на комунизма и тоталитаризма, които са 100 милиона жертви на комунизма и 25 милиона жертви на нацизма.

Този господин казва, че комунизмът е светъл идеал! Извинявайте, това е кощунство с паметта на тези хора, включително и с паметта на моя баща!
Така че според мен той си е, бил е и си остава комунист. А за комуниста Съветският съюз винаги е бил първата и единствена родина.

Дълго време в България „Южен поток” се интерпретираше само като икономически проект. Стана ясно обаче, че той е политическо оръжие срещу Украйна, за да я лиши от транзит и доставки на газ.

„Южен поток” никога не е бил икономически проект. Русия има капацитет да внася 250 млрд. газ в Европа. Най-високото.  ниво, което е постигнато, е 161 млрд. миналата година. Това значи, че Русия има допълнителен капацитет от 90 млрд. кубика, количество, което не се използва.

Защо са необходими още 63 млрд. кубика, ако наистина това е икономически проект.

От самото начало „Южен поток” е замислен като политически проект.

Беше съвсем ясно, че този проект цели да заобиколи Украйна и да даде на Путин нов инструмент за политически шантаж.

Другото е корупционният момент. По официални данни на „Газпром” техните тръбопроводи, които са със същия диаметър като всички останали, струват три пъти по-скъпо, отколкото другите в Западна Европа. Според „Газпром” един километър от „Южен поток” ще струва 7,5 милиона евро. В Германия „Опал” струваше 2,2 милиона евро, в Чехия – 2,4, в Холандия - 2,3.

Тоест три пъти повече се плаща за това, което руснаците наричат „откат”- тоест комисиони, корупционни комисиони. И според руски експерти 68 процента от парите са чиста корупция.

Затова и този проект е толкова важен за българските политици и администратори, които отговарят за проекта - защото ще останат доста солидни трохи и за тях.

Поради това, че този проект е против Трети енергиен пакет, той никога няма да стане, аз ви гарантирам, че той няма да стане.

Вижте какво стана със „Северен поток”, „Газпром” искаше да го направи монополен, но ЕС не се съгласи и в момента той е запълнен само половината и „Газпром” губи огромни суми там. Така че и "Южен поток" няма да стане и който се надява, си прави сметките без кръчмар.

Как прогнозирате в близък план развитието на ситуацията в Украйна? 

Русия в момента играе „ва банк”, тя е вече в необявена война с Украйна, не само с подкрепа на сепаратистите, с внасянето на модерни военни системи, но и със собствените си войници.

Знаете, че бяха арестувани руски военни там, почват жертви. Това е една много опасна игра за Путин.

Сега всички допитвания показват, че одобряват политиката на Путин, но когато ги питате дали са за военна намеса, почти 70% са против. Защото когато започнат да пристигат ковчезите с войниците, нещата ще се променят много бързо.

Освен това тази агресия доведе до много строги санкции, които фактически тикат Русия в много тежка икономическа криза, за която не смятам, че могат да се справят с нея.

Когато първо САЩ  и после ЕС наложиха санкции на „Роснефт”, най-голямата компания, която осъществява 30-40% от експорта на Русия, А. Сечин, който е директор на компанията, каза, че те не ги засягат.

Преди седмица същият този Сечин се обърна към правителството и заяви, че са му нужни 500 милиарда долара, защото „Росатом” не е ликвидна. И понеже не може да получи пари от Запада, само за десет дни компанията е застрашена от фалит.

Виждате ли вероятност за обрат в политиката на Путин?

Не, не може. Путин не може да отстъпи от тази политика. Той не може да спечели с военни средства, защото това изисква огромен ресурс. Дори да превземе тези огромни области - Донецк и Луганс, той не може да ги умиротвори, не може да ги управлява.

Военно решение няма. И затова сега се опитва със собствените си войски да поддържа една патова ситуация, за да избегне пълен провал.

В шаха, когато има патова ситуация, се събарят фигурите и играта свършва…

Да, но това в геополитиката не може да стане. Аз лично вярвам и съм писал, че Путин е в губеща позиция, защото Русия много скоро ще разбере, че не може да съществува извън международната финансова и икономическа система. 

Те смятаха, че могат да се обърнат към Китай, но Русия може да стане само една икономическа колония на Китай, защото е изключително слаба в икономическо отношение.

Така че, рано или късно, Русия ще се върне отново, и дори има индикации, че това вече се преосмисля. Русия няма икономическа сила да се изправи срещу международната система. Тя ще се провали, и то бързо.  Тогава ще видите как същите тези хора, които сега одобряват Путин, ще се обърнат срещу него.

Кой би отстранил Путин от върха, в Русия няма силна и адекватна опозиция?

Така нареченият „вертикал на властта”, руските олигарси, висши администратори, които виждат, че Путин в момента работи срещу техните интереси.

Тоест "дворцов преврат"?

Вземете един Сечин, той е бюроктрат, работещ за правителството, но заплатата му е 50 милиона долара годишно. Той, гарантирам ви, не си държи парите в Русия. За тези хора е много хубаво да имат апартамент за 250 милиона в Лондон, да имат вила на Лазурния бряг, имение в Маями, ски вила в Швейцария…Изведнъж става много неприятно, ако ти не можеш да ги посетиш…

Той и много като него в момента се превръщат в парии. Парите им са блокирани, имотите им са под наблюдение. 

Така че нека не мислим, че тези хора няма да се обърнат срещу Путин.

Но основният факт е, че икономическата система на Русия, която вече е тясно свързана с Европа - и като износ на петрол и нефт, и като финансови потоци, и като внос на технологии и машини, които не могат да произведат - Русия е обречена без западната икономическа система.

Как преценявате действията на украинското правителство - то изглежда върви не по пътя на умиротворяването, в Донец и Луганск загива мирно население? Как след това тези хора отново ще живеят в Украйна?.

Ако руснаците спрат и се върнат в Русия, тези територии ще паднат. 
Ако в началото имаше проруски украинци, които участваха във войната, сега няма вече такива. Близо 200 хиляди от тях емигрираха в Русия.

В момента, в който Русия реши да се оттегли, нещата там ще се решат бързо.

Киев просто трябва да започне да харчи страшно много пари за възстановяването, защото и Луганск и Донецк са разрушени все едно след Втората световна война.

А как ще коментирате изявлението на немския вицеканцлер, който заяви, че Украйна трябва да бъде федерализирана?

Това е нещо, което Русия предлагаше, защото смяташе, че по този начин ще запази влиянието си в източните райони, това, което Путин нарича Новорусия и което е почти една трета от Украйна.

Но никога в така наречената „Новорусия”, която се простира от Молдавия до Азовско море, не е имало по-малко от 80 процента украинци.

Това е също една пропаганда, която не е базирана на никакви факти.

Какво ще стане с федерализма?

Федерализмът в Украйна започна да се отъждествява с политиката на Путин, така че трудно може да се въведе.

Аз лично смятам, че ако се даде автономия на тези области, ако не съществува дискриминация срещу руския език и това се узакони, аз не виждам нещо особено лошо в това.

Защото Украйна е доста различна - между Западна Украйна, бившата Галиция, и източните региони има доста голяма, историческа разлика.

Все пак Галиция е била част от Австро-унгарската империя, религията също е различна, в Галиция са униати. 

Така че може би има някакъв резон да се федерализира Украйна, но не ако това се прави, за да може Путин да управлява и да прокарва своята политика.

Искам да добавя нещо - хората, които бяха привърженици на Русия, вече напуснаха. В последните седмици хората бягат в Украйна. Така че наистина в последните седмици нещата се промениха доста.


http://glasove.com/interviuta/41245-glavnite-pozicii-v-doktrinata-za-nacionalna-sigurnost-syotvetstvat-s-doktrinata-na-nato





Гласувай:
1



1. injir - Засега виждам БГ като плацдарм, ...
01.09.2014 11:07
Засега виждам БГ като плацдарм, което означава, че ако от наша територия бъдат изстреляни ракети ,няма значение в коя посока, то трябва да очакваме ответен удар, което хич не е в интерес на националните интереси...
цитирай
2. meto76 - Засега виждам БГ като плацдарм, ...
01.09.2014 11:21
injir написа:
Засега виждам БГ като плацдарм, което означава, че ако от наша територия бъдат изстреляни ракети ,няма значение в коя посока, то трябва да очакваме ответен удар, което хич не е в интерес на националните интереси...



След като искаш защита от армиите на НАТО няма как да не допуснеш натовска инфраструктура на своя територия.Но няма луда държава, която да атакува държава членка на НАТО.Атака срещу България е атака срещу САЩ,Великобритания,Германия,Франция,Турция и т.н. По-добре да сме в кюпа, отколкото да сме сами срещу руската агресия.Положението на Украйна,Молдова и Грузия го доказва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579816
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031